Oświadczenie inicjatywy Wolne Sądy w sprawie RPO Adama Bodnara

adwokatka, specjalizuje się w prawie farmaceutycznym i medycznym współzałożycielka Fundacji "Lege Pharmaciae". Doradza pro bono organizacjom pacjentów, m.in. Krajowemu Forum…

21 czerwca 2019 roku

OŚWIADCZENIE Wolne sądy w sprawie Rzecznika Praw Obywatelskich dr. hab. Adama Bodnara

Jako inicjatywa obywatelska Wolne sądy pragniemy wyrazić swoje pełne wsparcie dla Rzecznika Praw Obywatelskich, który stał się przedmiotem nikczemnych ataków za to, że z najwyższą powagą traktuje swój Urząd i stara się zapewnić, aby Rzeczpospolita Polska była krajem szanującym godność i prawa wszystkich obywateli.

Aby wedle prawa i procedur wymierzała sprawiedliwość, a nie prymitywną, społeczną zemstę. Aby szanowała każdą jednostkę i nie stosowała nieuzasadnionej przemocy.

Postawa Adam Bodnara zasługuje na najwyższe uznanie. Staje on zawsze w obronie uniwersalnych praw obywatelskich, także wówczas, gdy wymaga to odwagi i narażenia się na falę krytyki. Niezależnie od wszystkich okoliczności, jest prawdziwym obrońcą, tarczą dla nas, obywateli.

Obrzydliwa fala odwetowego hejtu wylała się na Niego samego i Jego rodzinę. Atakowanie rodzin osób publicznych z zemsty na niech, jest wyjątkowo podłe. Jesteśmy z Tobą Adamie, trzymaj się. Jesteś najlepszym Rzecznikiem Praw Obywatelskim, jakiego moglibyśmy mieć.

Inicjatywa Wolne sądy

Maria Ejchart-Dubois
Sylwia Gregorczyk-Abram
Paulina Kieszkowska-Knapik