Stanowisko Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka w sprawie zajść w Warszawie w nocy z 7 na 8 sierpnia 2020 r. po zatrzymaniu aktywistki LGBT+ – Margot

stanowisko_hfpc_margot.pdf

08/08/2020

Wczorajszej nocy staliśmy się świadkami zamieszek w Warszawie w związku z zatrzymaniem jednej z działaczek LGBT+ - Margot. Zamieszki te to efekt trwających od wielu miesięcy działań propagandowych przeciwko środowisku LGBT+, niedopuszczalnych w cywilizowanym świecie wypowiedzi polityków obozu rządzącego oraz nagonki medialnej ze strony mediów rządowych

Próba skłócenia społeczeństwa i wykreowania wroga publicznego zakończyła się brutalną pacyfikacją zgromadzenia na Krakowskim Przedmieściu, użyciem przemocy fizycznej, wieloma zatrzymaniami. HFPC oświadcza, że winnymi eskalacji przemocy są przede wszystkim ci przedstawiciele władzy, którzy od miesięcy swoją działalność poświęcali negatywnemu nastawianiu do działaczy LGBT+ i produkowaniu przemysłu pogardy wobec nich.

Niezrozumiałe zastosowanie wobec jednej z aktywistek tymczasowego aresztowania przelało czarę goryczy. Niechęć do opresyjnego państwa wyprowadziła działaczy i sympatyków środowiska LGBT+ na ulicę w celu wyrażenia swojego protestu przeciwko działaniom władz państwowych. Manifestacja, połączona z próbą uniemożliwienia zatrzymania Margot, spotkała się z wyjątkową brutalnością funkcjonariuszy policji, którzy używali przemocy także wobec dziennikarzy i polityków. Zatrzymywane były również osoby postronne – nieuczestniczące w zgromadzeniu

Naruszone zostało także prawo do obrony, gdyż zdarzały się przypadki nieinformowania przez policjantów obrońców o miejscu umieszczenia zatrzymanych, utrudnianie kontaktu z obrońcą oraz wymuszanie na zatrzymanych oświadczeń o niewnoszeniu skarg na zatrzymanie.
W związku z powyższymi wydarzeniami HFPC przypomina, że prawa człowieka są uniwersalne i przysługują każdemu, niezależnie od rasy, wyznania, narodowości, wyznawanych wartości czy orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej, a funkcjonariusze policji zobowiązani są do ich przestrzegania oraz traktowania każdego w sposób godny i humanitarny.

Apelujemy do władz państwowych o zaprzestanie działań szkalujących środowiska LGBT+ oraz wszelkich innych grup mniejszościowych, gdyż wywoływanie nienawiści w społeczeństwie i dzielenie go prowadzi do eskalacji przemocy i jest całkowicie sprzeczne z dobrem wspólnym.
Apelujemy do funkcjonariuszy policji o stosowanie przepisów w duchu zagwarantowanych konstytucyjnie i konwencyjnie praw człowieka. Żądamy jednocześnie wnikliwego i szybkiego śledztwa w sprawie nadużyć, jakie miały miejsce w trakcie zamieszek.
Wyrażamy solidarność z działaczami i aktywistami LGBT+ w ich sprzeciwie wobec rozprzestrzenianej przeciw nim propagandzie pogardy i zniesławiania, przestrzegając jednocześnie przed prowokacjami, które mogą spowodować pogorszenie ich wizerunku w społeczeństwie.
Dziękujemy obrońcom, którzy podjęli natychmiastowe działania na rzecz osób zatrzymanych.

stanowisko_hfpc_margot.pdf

08/08/2020