Stanowisko Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka w sprawie sędzi Beaty Morawiec

HFPC-stanowisko_morawiec.pdf

17/09/2020

W świetle Konstytucji, jak również Europejskiej Konwencji Praw Człowieka każdy ma prawo do rzetelnego i sprawiedliwego rozpatrzenia swojej sprawy przez niezawisły i bezstronny sąd. Wniosek Prokuratury Krajowej jest kierowany do Izby Dyscyplinarnej, co do której niezawisłości i legalności powołania istnieją poważne wątpliwości potwierdzone m.in. uchwałą połączonych trzech Izb Sądu Najwyższego z 26 stycznia 2020 r. Przypominamy również, że przed Trybunałem Sprawiedliwości Unii Europejskiej toczy się postępowanie zainicjowane przez Komisję Europejską dotyczącą m.in. Izby Dyscyplinarnej SN.

Ponieważ sędzia Sądu Okręgowego Beata Morawiec jest szefową Stowarzyszenia Sędziowskiego THEMIS, które aktywnie bierze udział w dyskusji na temat praworządności w Polsce, oraz ponieważ sędzia Morawiec pozostaje w sporze prawnym z Prokuratorem Generalnym, działania Prokuratury Krajowej mogą zostać odebrane jako rewanżystowskie i zmierzające do zastraszania zarówno sędzi Beaty Morawiec, jak i całego środowiska sędziowskiego.

Zdaniem Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka wszczynanie postępowań karnych wobec sędziów, zwłaszcza tych aktywnych w debacie publicznej, przy użyciu Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego, należy odebrać jako kolejną formę presji na środowisko sędziowskie i element systemowych działań ograniczających niezależność sędziowską.

W imieniu Zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka

Danuta Przywara