List otwarty ekspertów Team Europe do Prezesa Rady Ministrów ws. weta.

201124-List-do-Premiera-RP-ws-veta.pdf

26/11/2020

"My, doświadczeni praktycy wielu specjalizacji, działający w ramach sieci eksperckiej „Team Europe”’, odbieramy z rosnącym niepokojem opinie i rozstrzygnięcia wokół polskiego i węgierskiego weta do 7-letnich ram finansowych Unii Europejskiej i Funduszu Odbudowy Gospodarki."

Członkostwo Polski w Unii Europejskiej traktujemy jako historycznie unikatową szansę na bezpieczne i trwałe zakotwiczenie naszego kraju wśród przyjaznych, dobrze zorganizowanych i demokratycznie rządzonych państw Europy. Nie wolno tej szansy bezzasadnie narażać. Nieuniknione rozbieżności interesów tych państw należy rozstrzygać na drodze negocjacyjnej, na podstawie zasad równości i praworządności, które są fundamentem Unii. W skrajnych przypadkach spory mogą być rozstrzygane przez Trybunał Sprawiedliwości UE w procedurach przewidzianych w Traktatach.

Publicznie ogłoszone, planowane przez polski rząd decyzje w sprawie weta spowodują w naszej ocenie znaczące straty gospodarcze, społeczne i kulturowe. Są też nieakceptowalnym zagrożeniem dla polskiej racji stanu w długim okresie. Tej taktyce postępowania towarzyszy nierzetelna argumentacja, a decyzje podejmowane są wyraźnie pod wpływem tendencyjnych lub dezinformujących treści. W skrajnym przypadku twierdzi się, że rozporządzenie w sprawie zasady warunkowości, łączącej wypłaty z praworządnością, naruszać ma suwerenność Polski. A przecież Polska przystąpiła do Unii i powierzyła jej stosowne decyzje właśnie na podstawie woli suwerena, wyrażonej w referendum, którego wynik jest wiążący dla wszystkich władz Rzeczpospolitej. Pacta servanda sunt! Przestrzeganie praworządności, która jest w Unii Europejskiej sprecyzowana w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości, jest obowiązkiem państw członkowskich, jest przesłanką członkostwa nie tylko w Unii, lecz również w Radzie Europy i Sojuszu Północnoatlantyckim.

Korzyści z członkostwa w UE są znacznie większe niż tylko kwestie finansowe. Polska polega na Unii jako sieci współzależności, która oparta jest na wspólnie tworzonych instytucjach i daje nam szanse rozwojowe, bezpieczeństwo prawne i wpływ na bezpieczeństwo fizyczne. Weto skutkowałoby realizacją dążeń niektórych państw „starej Unii” do ściślejszej integracji państw w ramach strefy euro, którym uprzednie polskie rządy skutecznie się przeciwstawiały. W obecnej sytuacji koncepcja taka zostałaby wykonana polskimi rękoma. Nastąpiłaby nieunikniona marginalizacja Polski w Unii Europejskiej i dryf do roli „państwa mniejszej prędkości”.

Trzymanie się kurczowe ogłoszonej taktyki i wetowanie perspektywy budżetowej UE i Funduszu Odbudowy byłoby też równoznaczne z „pełzającym” usuwaniem Polski z Unii, aż do skrywanego Polexitu włącznie. Na to nie ma zgody ponad 80% polskich obywateli!
Panie Premierze! Apelujemy o zmianę stanowiska rządu.

201124-List-do-Premiera-RP-ws-veta.pdf

26/11/2020